Digitális pénztárca: egy újabb lépés az Antikrisztus bélyege felé

Carlo Maria Viganò érsek

2024.03.18.

Digitális azonosítás, digitális pénztárca

Az Európai Parlament 2024. február 29-én 335 szavazattal 190 ellenében, 31 tartózkodás mellett megszavazta a digitális személyazonosság ról szóló rendeletet. A rendelet értelmében az EU-n belül bevezetik a digitális személyiadat-tárcákat, amelyek használata állítólag önkéntes alapon történik majd. 

A digitális tárcák mobilalkalmazások formájában lehetővé teszik majd, hogy a felhasználók digitálisan azonosítsák magukat, elektronikusan aláírjanak, digitális formában tárolják és kezeljék személyazonosító adataikat és hivatalos dokumentumaikat, pl. vezetői engedélyt, orvosi recepteket, bankkártyákat stb. A tárcát minden tagállamban elfogadnák, és ígéret szerint a  felhasználók maguk dönthetnek majd arról, mely adataikat osztják meg és kivel.

Végül, de nem utolsósorban, ez a tárca, amely tulajdonképpen pénztárca – „wallet” angolul – pénzzel kapcsolatos műveletekre is használható lesz, például bankszámlanyitásra, fizetésre. Természetesen nem készpénzről van szó, hanem „digitális” pénzről: digitális pénztárcából digitális azonosítás után digitális pénzzel fizetni. Ami adott esetben akár önkényesen letiltható. 

Nemcsak börtön, hanem egy újabb lépés az Antikrisztus bélyege felé

Egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy ellenőrizhető, adott esetben pedig megakadályozható legyen az emberek közötti adás-vétel, főleg, ha a készpénz helyettesítésére bevezetik a digitális pénzt. És ez nemcsak a szabadság elvesztéséhez vezethet, hanem az Antikrisztus bélyegének vagy jelének megvalósulásához, amelynek felvétele súlyos következményeket von maga után. Erről a Szentírás utolsó könyvében, a Jelenések könyvében olvashatunk. 

A végidőkben a hamis próféta –a földből kiemelkedő „vadállat” ​– szobrot emeltet az Antikrisztusnak ​– a tengerből felbukkanó „vadállatnak”.

„Hatalmat kapott, hogy lelket leheljen a vadállat szobrába, hogy megszólaljon a vadállat szobra, meg hogy megölje azokat, akik nem borulnak le a vadállat szobra előtt. Elrendelte, hogy mindenkinek, kicsinek és nagynak, gazdagnak és szegénynek, szabadnak és rabszolgának jelöljék meg a jobb karját vagy a homlokát, és hogy senki ne adhasson-vehessen, ha nem viseli a vadállat jelét: nevét vagy nevének a számát. Ez a bölcsesség! Akinek van esze, számítsa ki a vadállat számát, hisz emberi szám: hatszázhatvanhat.” (Jel 13,15-18)

Ehhez kapcsolódik a könyv 14. fejezetében egy súlyos figyelmeztés:

„Egy harmadik angyal is megjelent, és nagy hangon így szólt: ​»Aki leborul a vadállat és képmása előtt, és homlokán vagy karján viseli bélyegét, az inni fog az Isten haragjának borából, amelyet színtisztán töltött haragja kelyhébe. Kénköves tűzben fog gyötrődni a szent angyalok és a Bárány színe előtt.  Gyötrelmének füstje felszáll örökkön-örökké, és nem találnak nyugtot sem éjjel, sem nappal, mert leborultak a vadállat és képmása előtt, s viselték nevének bélyegét.«” (Jel 14,9-12)

Betegséget is maga után von a jegy felvétele és a képmás imádása:

 „​Akkor nagy szózatot hallottam a templomból, a hét angyalnak szólt: ​»Rajta, öntsétek ki Isten haragjának hét csészéjét a földre!​« Az első elindult és kiöntötte csészéjét a földre. Rosszindulatú, fájdalmas fekély keletkezett az embereken, akik a vadállat jegyét viselték, és a képmása előtt leborultak.” (Jel 16,1-2)